Hoe loop ik een loopwedstrijd: tips en trucs

Aan het lopen van een loopwedstrijd zijn meestal veel looptrainingen vooraf gegaan en heeft het bloed, zweet en soms ook tranen gekost om aan de start te staan. 

Maar hoe loop je nu het best een loopwedstrijd?
Misschien vind je dit een beetje een domme vraag, maar nadat je dit artikel gelezen hebt zal je door hebben dat de ene loopwedstrijd niet de andere is.

Loopwedstrijd voorafgaande trainingen hard maken

Experimenteren met voeding

Voordat je aan de start komt van een loopwedstrijd heb je al wat looptrainingen achter de rug.  Ik zou hier kunnen beginnen over loopschema's en hoe je zo'n loopwedstrijd dan moet voorbereiden qua afstanden en snelheden, maar dat ga ik niet doen, dit houden we wel voor in een ander artikel.

Ik heb geleerd om mijn looptrainingen zo hard mogelijk te maken en mijn loopwedstrijden zo comfortabel mogelijk.  Als je op training leert afzien en een paar keren met jouw kop tegen de spreekwoordelijke muur bent gelopen dan heb je ook geleerd hoe om te gaan met afzien en ontgoocheling.  Op die manier weet je al hoe je moet handelen als er tijdens jouw loopwedstrijd iets fout loopt of dreigt te lopen.

Jouw looptrainingen hard maken kan je doen door bijvoorbeeld eens te experimenteren met voeding die je niet gewoon bent om daarna te zien hoe jouw maag en lichaam reageert.  De kans is groot dat je op een loopwedstrijd bij de bevoorradding sportvoeding zal terugvinden die je misschien niet gewoon bent om te eten. (let wel: persoonlijk probeer ik dit ten allen tijde te vermijden en neem ik op loopwedstrijden mijn eigen voeding mee, tenzij deze vooraf vermeld staat op de website of zo).

Zak eens door het ijs en liefst meerdere keren

Ga eens echt tot op de limiet of dieper, zoek het punt waar je helemaal door het ijs zakt en doe dit liefst meerder keren voor een loopwedstrijd.  Op die manier ontdek je hoe het voelt, detecteer je wanneer er een klop aankomt, leer je anticiperen en overwinnen.

Hoe harder jouw looptrainingen hoe zachter jouw loopwedstrijd

Tijdens de loopwedstrijd verwen ik mezelf en hoop ik altijd op lekkers tijdens de bevoorrading.  Ik eet graag chocolade maar snoep (bijna) nooit, enkel tijdens loopwedstrijden.  En ja, ik heb geluk, mijn lichaam verdraagt chocolade tijdens het lopen!

Ook zure beertjes of andere fruitgellies gaan er vlot in hoor :)

Zorg ervoor dat je voldoende eet en drinkt voor, tijdens en zeker ook na de wedstrijd.

hoe loop ik een loopwedstrijd tips

Voorbereiden van mijn loopwedstrijd

Materiaal verzamelen

Vermijd zoveel mogelijk stress de ochtend van jouw loopwedtrijd.  Maak jouw wedstrijdzak reeds klaar de avond voordien.  Dek reeds de tafel vooraf en maak een lijstje met wat je 's morgens allemaal wilt eten zodat je niks vergeet.  Zo hoef je jezelf achteraf nooit iets te verwijten.

Nieuwe loopschoenen versus oude loopschoenen

Als ik van plan ben om een topprestatie neer te zetten op bijvoorbeeld een marathon dan zorg ik er voor dat ik dit met goede schoenen doe.  Liefst relatief nieuwe schoenen waarvan de demping nog volledig intackt is.  Vandaar dat ik een paar weken voor een loopwedtrijd nieuwe loopschoenen koop.  Deze kan ik dan voldoende inlopen en hoef ik mijn loopwedstrijd niet te doen in mijn oude loopschoenen die misschien al meer dan 700 kilometers op de teller staan hebben.

Het is trouwens altijd een goed plan om meerdere loopschoenen te gebruiken en deze af te wisselen tussen de trainingen door.  Zo kunnen jouw loopschoenen ook telkens recupereren.

Nagels knippen van tenen en vingers

Ja, je leest het goed, nagels knippen van tenen en vingers.  Doe dit een paar dagen voor jouw loopwedstrijd, zo ben je zeker dat er nergens geen stukje nagel los hangt die jou kan irriteren tijdens jouw loopwedstrijd.  Niks is vervelender dan plots te moeten vaststellen dat er zo'n pijnlijk wondje aan vingers of tenen zit die dan helemaal pijn begint te doen van het zout in het zweet.

Borstnummer ophalen: toppunt van stress

Voor velen is het ophalen van het borstnummer, het vinden van parkeergelegenheid en zich naar de start begeven een immense vorm van stress.

Bestudeer dus vooraf goed waar je heen moet en vertrek altijd op tijd.  Ik ben zelf altijd veel te vroeg op een loopwedstrijd.  Zo ben ik ontspannender en kan ik ook al even gaan piepen aan de start en de laatste kilometers voor de aankomst eens gaan verkennen bij wijze van opwarming.

Opwarmen voor de wedstrijd

Afhankelijk van de lengte van de loopwedstrijd bepaal ik of ik nood heb aan het opwarmen of niet.   Indien ik bijvoorbeeld een loopwedstrijd meedoe van 10 km en een toptijd wil neerzetten dan ga ik zeker 2 km rustig warmlopen.  Bij het lopen van een marathon doe ik dit niet want je kan bij vertrek toch nooit voluit lopen door de vele lopers en de afstand is te lang.

Tijdens mijn loopwedstrijd

Waar starten aan de start: helemaal vooraan, in de midden of helemaal achteraan?

Ik probeer altijd te start in het midden om lopers in te halen en jezelf niet dood te lopen van in het begin mocht je vooraan starten.  Dit heeft zijn voordelen maar soms ook nadelen.  Tijdens langere afstanden is het best om in de midden te starten, maar voor kortere afstanden zoals 10 km probeer ik toch meer vooraan te starten.

Ik zie ze lopen en ga er langzaam naartoe

Kijk goed rond jou tijdens de start en zoek enkele lopers waarvan je denkt dat ze jouw niveau hebben. Om deze lopers later te herkennen geef ik hen denkbeeldige namen.  Later in de wedstrijd zal je te weten komen of je gelijk had of niet.  Mentaal is het belangrijk om in de wedstrijd te groeien en te zien hoe andere afzien, terwijl jij je nog ok voelt.  Dit heeft een enorme boost.

Hoe loop ik een loopwedstrijd?

Soms gebeurt het dat je halfweg de wedstrijd iemand tegenkomt waarvan je dacht dat deze veel sterker was dan jezelf, als je die dan kan inhalen geeft dit terug een kleine positieve vibe.

Zelf probeer ik dieper in de loopwedstrijd om van groepje naar groepje te springen.  Niet broskeren, maar langzaam dichterbij komen om ze daarna in te halen: zalig! En soms blijf ik even hangen om op adem te komen.
Hierbij is parcours kennis of inzicht ook wel van belang.  Ik herinner mij een trail waarbij we midden in de velden liepen en ik in de verte een groepje lopers zag die naar rechts afsloegen.  Er was die dag redelijk veel wind en ik dacht bij mezelf van ja 't is van dadde, daar is het de wind pal op kop.  Ik liep op dit moment geïsoleerd en hangde op een 200 meter van een ander groepje lopers.  Ik besefte al heel gauw dat ik al mijn energie nodig zou hebben om alleen de wind op kop te moeten trotseren dus besloot ik snel naar het groepje voor mij te lopen.  Op die manier kon ik daarna op adem komen en werd ik door de andere lopers uit te wind gezet.  Toen het parcours terug keerde ben ik 'aangezet' en heb dat groepje nooit meer teruggezien.

Ken jij de rust kilometer?

Ei trainer, trainer, wat moet ik doen als ik plots tijdens mijn loopwedstrijd voel dat het niet meer gaat, dat er een inzinking aan zit te komen? HELP!

Dan pas je toch gewoon de rustkilometer toe om daarna terug plank gas te geven.  Gun jezelf 1 km trager lopen om jouw ademhaling terug onder controle te krijgen, haal het tempo ietsjes naar beneden en kijk gedurende 1 km niet naar jouw sporthorologe om de snelheid te weten waarmee je aan het lopen bent.  Na 1 km mag je kijken wat jouw snelheid van de afgelopen rustkilometer was, je zal merken dat de snelheid niet heel veel lager zal liggen en je terug kan versnelen.  Pas dit zo vaak als nodig toe in jouw loopwedstrijd.  Als je dit natuurlijk om de 3 km moet toepassen, dan ligt jouw snelheid waarschijnlijk te hoog en loop je best net iets rustiger, maar dit zou je tijdens jouw looptrainingen al ondervonden moeten hebben :)

Na mijn loopwedstrijd

Zelf ben ik een grote voorstander van recovery drinks and food onmiddellijk na mijn loopwedstrijd.  Zo snel mogelijk, liefst al aan de finishlijn of aan de auto, maar zeker binnen het kwartier na aankomt drink ik mijn recovery shake.

Recovery shake drink

Onderweg naar huis in de auto drink ik heel veel water en ja, dan moet ik wel eens stoppen om te plassen, maar zo geraken alle afvalstoffen die tijdens het lopen worden geproduceerd het snel uit mijn lichaam.  Hierdoor ga ik ook sneller recupereren.

De dag na mijn loopwedstrijd doe ik altijd een recovery run, kort loopje van +- 5 km aan het traagst mogelijke tempo.

Oh ja, zorg uiteraard dat je reeds bent ingeschreven voor een volgende loopwedstrijd voordat je aan jouw loopwedstrijd begint.  Zo heb je sowieso al een volgend doel gepland als je over de finish lijn komt!

 

Volg je Sport Trips al?

Facebook, Instagram, Strava, Youtube

 

Motiveer jezelf door motivatiecoach Tom, te volgen via sociale media

Facebook, Instagram, Strava, Youtube