10 tips om je snel nog fitter te voelen en meer energie te hebben

Jezelf fitter voelen en meer energie hebben is niet enkel een fysieke uitdaging, maar tevens een mentaal gegeven.  Veelal heeft jouw zelfbeeld ook een invloed op jouw energiegevoel.

Jezelf snel fitter voelen is een proces op lange termijn, een soort vicieuze cirkel waarin je terecht moet zien te komen.  Tijd om jouw oude levensstijl los te laten en te beginnen aan een volgend hoofdstuk in jouw leven, eentje waarbij je meer energie hebt.

Tip 1: Motivatie, waarom wil je fitter worden?

Meer energie hebben en fitter door het leven gaan gaat niet vanzelf.  Je dient jezelf her uit te vinden en je levensstijl aan te passen.  Vandaar dat motivatie op lange termijn een heel belangrijke factor is om optimale slaagkansen te creëren.  Ga dus bij jezelf goed na waarom je fitter wil worden.

Gezonder gaan leven, een bepaalde fysieke inspanning terug kunnen leveren uit jouw jonge jaren, meer kunnen spelen met jouw kinderen, gewicht verliezen en afvallen,...  het zijn maar enkele van de motivatie redenenen die ik dikwijls te horen krijg.

Tip 2: Stel haalbare doelen voorop

Zorg er voor dat jouw doelen haalbaar zijn.  Let op, je mag altijd dromen van iets dat momenteel onhaalbaar lijkt, maar zorg er dan voor dat je gaat werken met bepaalde tussen doelen.  Je kan dit gemakkelijk doen door een planning te maken op korte, middellange en lange termijn.

Concreet, stel dat je nog nooit gelopen hebt en je wilt ooit een marathon kunnen lopen, hoe pak je dit dan aan?
Vergeet jezelf ook niet te belonen na het behalen van elk doel! Lees hierover meer in onze tip 10!

Korte termijn doelen

Start klein, wie het kleine niet eert is het grootte niet weerd zegt het spreektwoord.

Ons eerste doel zou dus 5 km kunnen zijn op een termijn van bijvoorbeeld 2 maanden en binnen 3 maanden 10 km kunnen lopen.

Middellange termijn doelen

Op middellange termijn stellen we een halve marathon voorop.  Die zouden we binnen een maand of 6 moeten kunnen lopen.

Lange termijn doelen

Het lange termijn doel is uiteraard om die marathon te kunnen lopen, maar misschien zal je gaande weg jouw doel, dat nu zo onbereikbaar lijkt verleggen.  Tegen dat je een marathon loopt zal je misschien dromen om een ultra marathon te lopen.  Hoe fitter je wordt, hoe meer je nog fitter zal willen worden, dit is ook een vicieuze cirkel omdat het goed aanvoelt.

Tip 3: Schrijf je doelen en behaalde prestaties op en visualiseer ze

Hang ze aan de frigo of op andere plaatsen zodat je er frequent mee geconfronteerd wordt.
Aan mijn frigo hangen er bijvoorbeeld verschillende borstnummers en foto's van loopwedstrijden die ik mee heb gedaan.  Ook de tickets van komende loopwedstrijden die ik zal meedoen in de toekomst hangen zichtbaar in huis op zodat ik ermee geconfronteerd wordt.

Ik geef eerlijk toe dat ik nog steeds mijn doelen visualiseer en blijf dromen van dingen die soms onmogelijk lijken.  Zo kan ik bijvoorbeeld uren zitten kijken op Youtube naar ultra lopers die trailrunning doen in de bergen bv Ultra Trail du Mont Blanc.

Tip 4: Anticipeer op jouw zwaktes

Mijn zwakte is bijvoorbeeld dat ik soms al te gemakkelijk zeg dat ik geen zin heb om te koken.  Het grote gevaar is dat ik dan een afhaalmaaltijd bestel of dat ik naar de frituur ga.  Om dit zoveel mogelijk te vermijden doe ik aan mealprepping (zie tip 6) en koop ik zoveel mogelijk enkel gezond zodat ik niks in huis heb om te sneukelen (zie tip 5).

Ga na wat jouw zaktes zijn zodat je jou er nu bewust van bent en kan anticiperen.

Let op: zondigen mag, maar met mate!

Ik heb trouwens ook al bij mezelf ondervonden dat het eten van chocolade of drinken van frisdrank het mij moeilijker maakt de dag er achter om terug neen te zeggen.  Voor mij is het gemakkelijker om neen te zeggen tegen chocolade en frisdrank dan er aan toe te geven en de dag erop dubbel moeite te hebben om neen te blijven zeggen.
Let wel: ik eet wel chocolade maar dan als beloning, bijvoorbeeld op de bevoorraading in een loopwedstrijd. (zie ook tip 10 in verband met het belonen van jezelf).

Tip 5: Koop zoveel mogelijk gezond

Als je het niet in huis hebt is er al een drempel om bijvoorbeeld te snoepen.  Koop daarom zoveel mogelijk gezond want alles begint met naar de winkel gaan.

Het is een cliché maar wel een waarheid als een koe: ga niet winkelen met een honger gevoel.  Ik ga zelf meestel kort na de middag naar de supermarkt.
Maak ook vooraf een lijstje van wat je nodig hebt en hou je er ook aan!  Door te werken met een booschappenlijstje ben je zeker dat je alles mee hebt en winkel je ook bewuster en bespaar je ook nog eens geld want je brengt enkel mee wat je nodig hebt.

Tip 6: Mealprepping

Mealprepping hangt eigenlijk een beetje samen met onze tip 5 om zoveel mogelijk enkel gezond te kopen.  Doordat je aan mealprepping doet ga je ook nadenken over wat je nodig hebt uit de winkel en maak je best een boodschappenlijst.

Maaltijden voorbereiden of aan mealprepping doen is uiteraard meer dan dat.  Door vooraf maaltijden klaar te maken win je tijd en ga je ook minder geneigd zijn om te zondigen want het reeds gemaakte eten wil je toch niet weggooien...

Als ze bijvoorbeeld een zondag vol regen voorspellen, dan zorg ik dat ik alle ingrediënten in huis heb om aan de slag te kunnen gaan en kan ik mij een namiddag bezig houden met het kuisen en snijden van allerleie soorten groenten.  Deze hoef ik daarom niet onmiddellijk te koken of klaar te maken op het vuur maar kan ik enkele dagen in de frigo bewaren.  Zo heb ik tijdens de week minder werk, ga ik het mij minder ontzien om te koken en heb ik meer tijd om te bewegen en dus fitter te worden.

Tip 7: Work-outs inplannen

Zorg voor een goede planning zodat het vastligt wanneer jouw work-outs zullen doorgaan.  Maak er ook een wekelijke gewoonte van om op vaste tijdstippen bijvoorbeeld te gaan lopen.  Communiceer ook jouw work-out plannen duidelijk met andere gezinsleden zodat iedereen op de hoogte is.  Probeer ook de work-outs in groep te doen in plaats van alleen, zo blijf je langer gemotiveerd en is de kans veel groter dat je het zal volhouden!

Tip 8: Slaap voldoende

Op tijd en stond slapen kan een mens zo'n deugd doen.  Goed slapen zorgt sowieso al dat we ons fitter voelen en meer energie hebben.  Probeer steeds op dezelfde tijdstippen te gaan slapen en op te staan, ja, ook in het weekend is het belangrijk om die lijn van tijdens de week door te trekken.  Op die manier blijft ons lichaam telkens in hetzelfde bioritme.

Tip 9: Wees niet te streng voor jezelf

Zondigen mag dus wees niet te streng voor jezelf.  Zeker in het begin is het belangrijk om niet te drastisch jouw levenswijze om te gooien want dit hou je anders moeilijker vol.  Geleidelijk aan en op verschillende fronten werken aan jezelf is van kaptiaal belang.

Als je momenteel gewoon bent om iedere dag te snoepen voor de tv ga dan niet zeggen tegen jezelf dat je vanaf nu nooit meer zal sneukelen.  Bouw dit af en ga opzoek naar gezonde vervanging.  Begin dan met het eten van een stuk fruit voordat je snoept.  Zo zal jouw zin om te snoepen al afnemen.  Als je een stuk fruit of yohurt gevonden hebt dat jou echt smaakt kan je overstappen op een dag wel snoepen, een dag niet snoepen,...

Tip 10: Beloon jezelf

Jezelf belonen na het behalen van de vooropgestelde doelen kan een heel belangrijke motivator zijn.

Een beloning voor jezelf kan iets heel eenvoudig zijn zoals het kopen van nieuwe loopschoenen, een nieuw loopbroek,...  Dit naar aanleiding van onze vooropgestelde doelen uit tip 3.

Zorg dus ook voor beloningen op zowel korte, middellange als lange termijn.

Volg je Sport Trips al?

Facebook, Instagram, Strava, Youtube

 

Motiveer jezelf door motivatiecoach Tom, te volgen via sociale media

Facebook, Instagram, Strava, Youtube

WhatsApp