Nuchter trainen: met een lege maag gaan lopen heeft zijn voordelen

Nuchtere halve marathon

Nuchter gaan lopen op zondagmorgen.

Met een lege maag gaan lopen heeft zo zijn voordelen.  Op zondagmorgen wakker worden en jouw loopschoenen aantrekken voor een nuchter loopje en jouw dag kan niet meer stuk!

Zondagmorgen, na verschillende weekend vroeg te hebben opgestaan besloot ik om voor één keertje wat te blijven liggen.  Heerlijk.

De eerste keer dat ik naar mijn horloge kijk is het nog maar 6 uur, dus mij nog even draaien.  Ik heb vandaag toch nog geen echte plannen behalve dan met de hond gaan wandelen en een klein loopje.

Ik open mijn ogen want het licht dat de kamer binnenkomt lijkt me al redelijk fel.  Mijn horloge geeft 8 uur aan, ok, tijd om op te staan.  Het weer ziet er nog goed uit buiten, hmmm misschien moet ik nog eens nuchter gaan lopen.  Deal, ik ga 5 km nuchter gaan lopen!  Hop hop hop...

De eerste kilometers gaan vlot, heel vlot eigenlijk, hmmm misschien kan ik er wel nog een aantal bij doen want 5 km is naar mijn normen weinig.  Ik ga nooit minder dan 5 km lopen, dat is een afspraak die ik met mezelf gemaakt hebt een aantal jaren geleden, schoenen gaan niet aan om na een halfuurtje terug thuis te staan.

Ok, ik maak er 10 km van, dat is een uurtje lopen op het gemak en gezien je vetverbranding bij een nuchtere loop pas echt begint te werken na een half uurtje zal dit perfect uitkomen.

Ik heb er uiteindelijk een nuchtere halve marathon van gemaakt, maar ik moet eerlijk zijn, die laatste kilometers begonnen wel door te wegen.  Je kan het ook zien aan de gelaatsuitdrukking op de foto bij dit artikel.

Bekijk mijn activiteit op strava.

Nuchtere halve marathon

Nuchtere halve marathon tussentijden

Nuchter gaan lopen als training

Gaan hardlopen met een lege maag betekent dat je zonder calorieën in te nemen vertrekt.  Zorg wel dat je ongeveer een 8 uren niks hebt gegeten om het meeste rendement te behalen.  Uiteraard mag je wel iets drinken zoals water of koffie voordat je vertrekt.

Door nuchter te trainen verbrandt je meer vetten en minder suikers.  Niet enkel jouw vetverbanding wordt gestimuleerd maar ook jouw uithouding vaart er wel bij.

Hoe lang moet je nuchter gaan lopen?

De lengte van jouw nuchter loopje is afhankelijk van wat je kan.  De ene loper is reeds gewoon om 10 km te gaan lopen in normale omstandigheden, een andere loper kan nog maar net 5 km lopen.

Hou er ook rekening mee dat nuchter lopen ook training vraagt.  Je dient jouw lichaam te kans te geven om zich wat aan te passen aan het plots lopen met een lege tank.  Probeer daarom de eerste keer zeker een kort loopje te doen.  Hoe vaker je nuchter gaat lopen, hoe gemakkelijker het zal worden.  Ga de eerste keer bijvoorbeeld een kwartiertje nuchter lopen.

Tijdens een nuchtere ochtendloop is het belangrijk om rustig te lopen.  Loop dus aan een trage snelheid en lage hartslag.

Ikzelf probeer 1 keer in de twee weken een nuchtere ochtendloop te doen, de ene keer al wat langer dan de andere keer.

Voordelen van nuchter lopen

Je verbrandt tijdens een nuchtere ochtendloop tot 50% meer vetten dan bij een gewone training.  De hele dag zal jouw vetverbranding hoger zijn.  Bovendien wordt de lactaatproductie onderdrukt door nuchter te trainen.

Eten na jouw nuchtere training

Zorg dat je voldoende koolhydraten en eiwitten eet na jouw training.  Probeer niet te overdrijven want je zal honger hebben, maar hou het op een "normale" portie.

Belangrijk tip als je een eerste keer nuchter gaat lopen!

De gouden tip voor als je een eerste keer nuchter gaat lopen is dat je een energiebar meeneemt voor onderweg.  Stel dat je een appelflauwtje hebt tijdens het lopen heb je nog altijd deze noodrem bij.  Ik neem eigenlijk bij elke nuchtere loop sowieso iets mee om te eten, je weet maar nooit.  Best wel geen gelletjes meenemen maar vaste voeding want een gelletje op een lege maag komt niet goed...

Volg je Sport Trips al?

Facebook, Instagram, Strava, Youtube

 

Motiveer jezelf door motivatiecoach Tom, te volgen via sociale media

Facebook, Instagram, Strava, Youtube